Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörü ve Kayseri Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adem Kalınlı, üniversitemiz tarafından düzenlenen webinar üzerinden akademisyenlerimize “Üniversite Sıralama Sistemleri ve Yükseköğretim’de Stratejik Yönetim” konulu seminer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Derviş Boztosun ve Prof. Dr. Semra Aksoylu, dekanlarımız, meslek yüksekokulu müdürlerimiz, bölüm başkanlarımız ve akademisyenlerimizin katıldığı online seminerin açış konuşmasında Rektörümüz Karamustafa, 2018 yılında kurulan Kayseri Üniversitesi’nin özellikle Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi başta olmak üzere akademik ve idari birimlerimizin titiz ve özverili çalışmaları ile bugün oldukça iyi bir konumda olduğunu ifade etti.

Elbirliğiyle yapılacak ortak çalışmalarla Kayseri Üniversitesi’nin daha da ileriye gideceğini kaydeden Rektörümüz Karamustafa, şunları söyledi:

“Yükseköğrenim kurumları eğitim, araştırma ve topluma hizmet boyutlarında yapacakları katkılar ile ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynamaktadırlar. Bu nedenle yükseköğretim kurumlarının tüm süreçlerinde, faaliyetlerinde sürdürülebilir bir kalite düzeyi oluşturulması, tüm kaynaklarını verimli ve etkin biçimde kullanılarak her alanda yüksek katma değer, çıktılar ortaya koyabilmesi kritik öneme sahiptir. Ebette ki bir kurumun performansı, mensuplarının üretkenliklerinin bir sonucu olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bizim de Kayseri Üniversitesi mensupları olarak, ülkemizin ve üniversitemizin hedeflerinin farkında olmamız, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet boyutunda özveri ve yüksek performans ile görevlerimizi icra etmememiz, hiç şüphesiz önemli bir yere sahiptir. Bugün dünyanın önde gelen köklü üniversitelerine baktığımızda, yüzyıllara dayanan geçmişleri, önemli ve başarılı uygulamaları, kurumsal kültüre dönüştürebildikleri çalışmalarının, uygulamalarının olduğu ve bunları günümüze kadar kararlılıkla taşıyabildiklerini görüyoruz. Ülkemizde yükseköğretim kurumlarının yaklaşık %95’i ortalama elli yaş altındadır. Henüz 2018 yılında kurulmuş çok genç bir üniversite olmamıza rağmen Kayseri Üniversitesi olarak kurumsallaşma süreçlerimizi süratle olgunlaştırmak ve kurumumuzun etkinliğini stratejilere dayalı olarak hızla geliştirmek için önemli adımları hep beraber atmaktayız. Üniversitemizin kuramsallaşmasını sağlıklı bir şekilde üst düzeylere çıkarabilmek için çok sayıda farklı boyutlarda çalışmaları hep beraber, el ele yürütmekteyiz. Bunlardan bir kaçını kısaca hatırlamak gerekirse; öncelikle üniversitemizin fiziksel yapılanmasından bahsedeceğim. Üniversitemizin kurumsallaşmasında hayati öneme sahip olan merkez yerleşkemize taşınma sürecimiz ile alt yapı işlemlerinin büyük ölçüde tamamlanması, ilçe kampüslerimizde yapmış olduğumuz fiziksel ve teknik alt yapı çalışmalarının yapılması, Yahyalı, Yeşilhisar, İncesu, Develi, Bünyan ve merkez kampüsümüzde açmış olduğumuz yeni programlar, bölümler, özellikle merkezde Sağlık Bilimleri Fakültesi, şu anda çalışmaları devam eden Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi olarak iki ayrı fakülteye dönüştürülmesi ve daha sonraki dönemlerde de kurumsallaşma adına üst yönetim olarak ortak akılla almış olduğumuz kararların uygulamaya zamanı geldikçe alınması. Yine kalite çalışmalarını hep beraber ilk günden bugüne kadar taviz vermeden yürütüyoruz. Özellikle Kalite ve Strateji Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezimizi hayata geçirmemiz, kalite merkezimizin akademik ve idari birim yöneticilerimiz ile iyi bir koordinasyon içinde çalışmaları, bugüne kadar bizim çalışmalarımızı da sağlıklı bir şekilde yürütmemize vesile oldu. Özellikle açık arşiv komisyonunun kurulması ve bu uygulamalara yönelik ciddi çalışmaların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi de son derece önem arz etmektedir. Üniversitemizin gelişiminde bu ivmeyi korumak, bütün kaynaklarımızı kurum amaç ve hedefleri doğrultusunda harekete geçirerek, kısa sürede üniversitemizi önde gelen kurumlar arasında konumlandırmak için, stratejik yönetim anlayışı içerisinde etkili politikalar ve uygulamaları hayata geçirmek zorundayız.”

Rektörümüzün konuşmasının ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörü ve Kayseri Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adem Kalınlı, “Üniversite Sıralama Sistemleri ve Yükseköğretim’de Stratejik Yönetim” konulu sunum yaptı.

Türkiye’de yükseköğretimi ileriye taşımak ve yüksek katma değerli çıktılar ortaya koymak için gerek YÖK, gerekse ilgili kurumlar tarafından önemli adımlar atıldığını belirten Prof. Dr. Kalınlı, bundaki amacın üniversitelerdeki dinamizmi artırmak ve üniversitelerimizin dünyada seçkin üniversiteler arasında yer almasını sağlamak olduğunu söyledi.

Bunun için uluslararası üniversite sıralama kuruluşlarının yaptığı sıralamaların önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kalınlı, üniversite sıralama sistemlerinden örnekler gösterdi.

Prof. Dr. Adem Kalınlı, “Artık akademisyenlerimizin hiç sahaya inmeden bilim yapmaları mümkün değil. Bilim adamlarımızın sahada olmaları, araştırma ağını geniş tutması gerekiyor” dedi.

Konuşmasında Kayseri Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne aldığı yoldan övgüyle bahseden Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kurumsal Veri Yönetim Koordinatörü ve Kayseri Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adem Kalınlı, “Kayseri Üniversitesi 10 yılda geleceği noktaya 2 yılda geldi. Ben eminim ki önümüzdeki 5-6 yıl sonra Kayseri Üniversitesi, daha iyi yerlere gelecektir” diye konuştu.

Haber Videosu
İçin Tıklayınız.