Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Kayseri Üniversitesi’nde “Mavi Vatan’da KKTC’nin Rolü” konulu konferans verdi.

15 Temmuz Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Hv. Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli ile çok sayıda protokol, oda başkanı, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edilmesinin ardından gerçekleşen açış konuşmalarında Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, ‘vatan’ denilince sadece akla kara parçasının gelmemesi gerektiğini, ‘vatan’ kelimesinin özellikle ülkemiz ve Türk Milleti açısından büyük bir önem arz ettiğini söyledi.

Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adasının stratejik önemine de değinen Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, “Tek millet ve iki devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, kardeş ve müttefik ülkeler olarak, birbirlerinin çıkarlarını korumaya devam edecektir. Hiçbir çaba ve hiçbir güç, iki kardeş devleti birbirinden koparamayacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Türkiye’den ayırmaya ve Kıbrıs’ı Yunan adası yapmaya çalışan her kim olursa olsun, geçmişte olduğu gibi bugünde yarında sukutu hayale uğramaya ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ağır yumruğunu ensesinde görmeye devam edecektir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise konuşmasında, “Kayseri ile KKTC arasında derin bir bağ vardır.  Bunun aksini kimse iddia edemez. Kuzey Kıbrıs ile Türkiye’yi ayrılmaz bir parça olarak gören Sayın Başbakan Ersin Tatar’a verdikleri konferans için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Vali Şehmus Günaydın da konuşmasında şunları söyledi: “Bizler mavi vatan olarak tanımladığımız bölgede haklarımızın korunması için hem masada hem sahada çok güçlü olmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Devletimiz bu konuda ne gerekiyorsa dün yapıyordu, bugün de yapmaya devam edecektir. Ülkemiz ile KKTC’nin haklarını koruyabilmek için her gün çok daha uyanık, çok daha güçlü ve çok daha büyük bir dayanışma içerisinde olmak zorundayız.”

Açılış konuşmaların ardından Kıbrıs davasını konu alan kısa video gösteriminin ardından KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “Mavi Marmara’da KKTC’nin Rolü” konulu konferansa geçti.

KKTC Başbakanı Tatar, konuşmasına, İdlib’te şehit olan Mehmetçiklerimiz için Türk Milletine başsağlığı dileyerek başladı.

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, KKTC’nin en büyük destekçisi olduğuna değinen KKTC Başbakanı Ersin Tatar, “Siz değerli gençlere, yeni nesillere, Kıbrıs’ta verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini daha iyi anlatma ve Kıbrıs Türk Halkının Türkiye’ye ne kadar bağlı olduğunu, Türkiye ile birlikte bu coğrafyada var olma mücadelemizde ne kadar kararlı olduğumuzu aktarmamız çok önemlidir. Bu açıdan bu tür toplantıları oldukça önemsiyoruz. Bu vesile ile de siz değerli gençlere seslenmek istiyorum. Gençler, bir kere Kıbrıs meselesinin ne kadar önemli olduğunu sizlerle paylaşırken, Türk ulusunun birlik ve beraberlik içerisinde olmasının gerektiğini, bize yapılan haksızlıklara ancak birlik ve beraberlik içerisinde dur diyebileceğimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından KKTC Başbakanı Tatar, soruları cevapladı.

KKTC Başbakanı Tatar’a, plaket ve hediye takdiminin ardından etkinlik sona erdi.

Haber Videosu
İçin Tıklayınız.