Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kayseri’nin zengin mutfağı ve lezzetlerinin bütün yönleriyle ele alındığı Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayına katılan Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, çalıştay boyunca değişik konularda yaptığı sunumlar ve değerlendirmelerle gastronomi turizmi konusunda katılımları bilgilendirdi.

Radisson Blu Otel’de düzenlenen çalıştayın ilk gününde açılış konuşmaların ardından kürsüye gelen Rektör Karamustafa, “Kayseri Mutfağı ve Gastronomi Turizmi” konusunda durum tespitini içeren bir sunum yaptı.

Sunumuna gastronominin tanımını yaparak başlayan Rektörümüz Karamustafa, gastronomi turizmin doğmasında rol oynayan etkenleri şöyle özetledi:

19. yüzyılda iletişim ve ulaşım araçlarında önemli gelişmelerin yaşanması ve bundan dolayı küresel bir ekonominin ortaya çıkması; İkinci Dünya Savaşı sonrası sosyal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin turizm faaliyetlerini kolaylaştırması; 1950’li yıllar sonrasında refahın artması ve ücretli tatil hakkıyla birlikte turizm faaliyetlerinin artması; Avrupalı turistlerin yoksun bulundukları güneşten faydalanmak için seyahat etmesi; 1990’lı ve 2000’li yıllarla birlikte gelen post-modern tüketim davranışları ve bunun seyahat tercihlerini değiştirmesi ve bu yıllardan sonra alternatif, sürdürülebilir ve ekolojik turizm kavramlarının ortaya çıkması; tüketimin merkezinde kültürel etkileşimlerin yer alması, dünyada gastronomi turizmi gibi kültür odaklı turizm türlerine olan ilginin ortaya çıkmasında ve artmasında etken rol oynamıştır.”

Gastoronomi turizminde günümüzde turistlerin artık alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Rektör Karamustafa, gastronomi turizminde yöresel mutfak kültürünü tanımak, yöreye özgü lezzetlerin tadımını yapmak, bölgeye ait ürünlerin nasıl toplandığını görmek, yöresel mutfak ve araç ve gereçlerini tanımak ve hatta kullanımını öğrenmek, ünlü restoranların yemeklerini tatmak amacıyla yapılan seyahatlerin ön planda olduğunu söyledi.

Türkiye’de gastronomi turizminin güçlü ve zayıf yönlerine de değinen Rektör Karamustafa, yüksek kaliteli, çeşitli ve nitelikli yiyecek malzemeleri ile menü kalemlerinin bulunması, yetenekli ve yenilikçi şeflerin varlığı, gastronomi turizmine yönelik yerel yönetimlerin bulunması, dört mevsim kullanılabilen mutfak imkânlarının olması, Türkiye’nin uluslararası turizm sektöründeki gücünü gastronomi turizmindeki Türkiye’nin güçlü yönleri olarak değerlendirirken, gastronomi turizmindeki zayıflıkları ise, uluslararasılaşmanın Türkiye’de yeteri kadar algılanamaması, standart reçeteler ile pişirme tanımlarının yeterince anlaşılır bir şekilde yapılmamış olması, turizm ürünü olan mutfağı geliştirmeye yönelik organizasyonlar ile gastronomi turizmine yönelik paket turların eksikliği, uluslararası pazarların yapısı ile ilgili mevcut bilgiye ulaşacak sistematiklerin yeterince oluşmaması, şeflerin eğitim altyapılarında birtakım eksikliklerin bulunması şeklinde ifade etti.

Sektörde yer alan kurum ve kuruluşların gastronomi ile ilgili organizasyonlara katılma fırsatlarının bulunmasını, Türkiye’nin yerel ve bölgesel ürünleri arasındaki bağlantının geliştirilme imkânının bulunmasını, promosyonlu etkinliklerin ve mutfak çeşitliliğinin geliştirilebilir olmasını, üniversitelerde gastronomi ve mutfak sanatları ile aşçılık programlarının Türkiye için fırsat oluşturduğunu, ancak gastronomi turizminin mali sınırlamaları, hazır mutfak pazarındaki bölgesel sınırlılıkları ve Türk mutfağı algısı üzerindeki tanıtım eksikliklerinin ise tehdit olarak görülebileceğini ifade etti.

Gastronomide Markalaşmayı Anlattı

Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayının ilk gününde “Bir Ürün Olarak Gastronomi Turizmi” konulu oturumun moderatörlüğünü yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, “Özgünlük, Değer Yaratma, Yerel Ürünlerin Markalaşması” konusunu anlattı.

Dünyada birçok ülke ve şehir yiyecek ve içecekleri ile anıldığını kaydeden Rektör Karamustafa, gastronominin önemli bir markalaşma aracı olduğunu ve gastronomide markalaşmış ürünlerin insanlar tarafından daha iyi tanındığını söyledi.

Kayseri Gastronomi Turizmi Değerlendirmesinde Bulunuldu

Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, çalıştayın ikinci gününde (son gün) ise, Mutfak Dostları Derneği (MDD) Başkanı Zeynep Kakınç, Anadolu Halk Mutfağı Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Adnan Şahin ve Dünya Gazetesi Gastronomi Köşe Yazarı Faruk Şüyün ile birlikte bulunduğu değerlendirme oturumunda Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayının değerlendirmesinde bulundu.

Rektörümüz Karamustafa yaptığı değerlendirmede, iki gün boyunca süren ve birbirinden değerli panelistlerimizin söz aldığı Kayseri Gastronomi Turizmi Çalıştayı’nın markalaşması ve geleneksel hale gelmesi için GastroKayseri olarak adlandırılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu etkinlikte akademik çevrelerin, profesyonellerin, iş dünyasının ve konuya ilgi duyanların yoğun ilgi göstermesinin önemine değindi. Diğer değerlendirmelerden sonra ortak değerlendirme raporu MDD Başkanı Zeynep Kakınç tarafından okundu ve katılımcılar ile paylaşıldı.


 https://www.youtube.com/watch?v=5uoeyArgbDM
Haber Videosu
İçin Tıklayınız.


Toplam 222 görüntüleme
Tarih: 18/11/2019
A+ A-