Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Gazi Üniversitesi tarafından online (çevrimiçi) olarak düzenlenen “Hocalı Şehitlerini Anma Töreni ve Karma Sergisi” etkinliğine katıldı.

Saygı duruşu, Türkiye ve Azerbaycan Devletlerinin milli marşlarının okunması ile başlayan etkinlikte, Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa protokol konuşması yaptı.

29 yıl önce Ermenilerin Hocalı’da yapmış olduğu insanlık dışı katliamda şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi, soydaşlarımızı anarak sözlerine başlayan Rektörümüz Karamustafa, Türk-İslam coğrafyasında Türk Milletine hiçbir zaman karşı gelinemeyeceğine ve ihanet edilemeyeceğine vurgu yaptı.

Rektörümüz Karamustafa, konuşmasında şunları söyledi:

“Geçen sene 28 Şubat’ta etkinlik çerçevesinde ‘Karabağ’da Talan Var, Hocalıda Soykırım’ konulu sergi trenimiz Kayseri’ye geldiğinde ben çok duygulanmıştım. Ermeniler tarafından Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin acısını, esasen bizim birlikte olan acımızı, trendeki sergi ile bir kez daha hissetmiş olduk. Yaklaşık 35 yıl önce Türk dünyasına verdiği önem ve bu konudaki hassasiyetleriyle bildiğim Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru hocamızın böyle bir etkinliğe öncelik yapmasından dolayı büyük gurur duydum. Evet, bu yıl bu acı olayın, bu katliamın yıldönümüne; Allah’ımıza binlerce şükürler olsun ki çocuk, yaşlı, kadın ve bebeklerden oluşan 613 masum soydaşımızın, kardeşimizin, şehidimizin ve geçmişteki bu olayların acısını ‘Karabağ Zaferi’ ile bir nebze de olsa dindirebildik. Türk-İslam coğrafyasında Türk Milletine kafa tutulamaz ve ihanet edilemez, bunu yapan ya da yapanlar er veya geç karşılığını çok sert olarak görürler ve görmektedirler. 1918’de Ermeniler tarafından Erzurum’da katledilen 5000 vatandaşımızı, Azerbaycan Karabağ Hocalı’da katledilen 613 soydaşımızı, Müslüman coğrafyasında katledilen binlerce soydaşımızı ve kardeşimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Bunların hepsi tarihe düşen kara lekelerdir. Ankara’dan Kars’a bir yol hikâyesi ile biz Türk-İslam coğrafyasındaki güçlü ve büyük Türkiye Cumhuriyeti Devletinin rolünü, önemini, dostluğunu ve fonksiyonunu bir kez daha idrak etmiş olduk. Bizler tarih boyunca gittiğimiz coğrafyalara merhamet ve huzur getiren Müslüman Türk Devleti olarak, hiçbir zaman kimsenin huzurunu, rahatını bozacak girişimlerde bulunmamışızdır. Ama bizlerin, bizim soydaşlarımızın ve mazlumların huzurunu kaçıranların, rahatsızlık verenlerin, soykırım yapanların da hesabını sorarız.”

“Ankara’dan Kars’a Bir Yol Hikâyesi Hocalı için Anma Töreni ve Sergi” etkinliğinde Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın yanı sıra Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız,Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektörü Ceyran Mahmudova, Sarıkamış Belediye Başkanı Harun Hayali, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Rzayev, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, TRT Avaz Kanal Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ile Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru birer konuşma yaptı.

Tarih: 25/02/2021